Tillbaka

Mer än bara en toalett

March 13, 2024

Susanne Rolfner Suvanto: Toaletten avspeglar något nödvändigt för alla oss människor. Den har viktiga funktioner som är helt livsavgörande, men som också kan väcka starka känslor. Inte minst om vi behöver hjälp med toalettbesöket.

En toalett är en toalett, för att uttrycka det i Gertrude Stein anda. När v i tog fram denna produkt ställde vi oss just den frågan, om en toalett bara är ett kärl att lätta på trycket i? Och ja, det är det.

Toaletten avspeglar något nödvändigt för alla oss människor. Den har viktiga funktioner som är helt livsavgörande, men som också kan väcka starka känslor. Inte minst om vi behöver hjälp med toalettbesöket.

Har du till exempel tänkt på när du går in i ett nytt förhållande, att du oftast inte gör nummer två när den nya partnern befinner sig i samma bostad? Oj vad man håller sig! Det som sker på toaletten är intimt och lite hemligt.

I olika tider och kulturer har vi givit toaletten och toalettbesöken nya påhittiga namn, som att ”pudra näsan”, ”gå på damrummet” och”uppsöka herrarnas”. Vi människor tar gärna en språklig omväg när vi ska berätta att vi ska gå på toaletten.

Bild: Språktidningen.se

Idag är jag och Ludvig Eriksson, en av grundarna i MDV, på Välfärdsteknologimässa i Skövde för att prata om Hygientoalett Maj, Maj som är och ska vara mycket mer än en toalett.

Hygientoalett Maj’s funktioner bygger på att den som använder den ska kunna känna ett välbefinnande och upprätthålla sin självständighet så långt det är möjligt. Istället för att främmande händer ska tvätta och torka dig i underlivet hjälper tekniken dig att bli tvättad och torkad genom en inbyggd tvätt- och torkfunktion i toaletten.

Det underlättar inte bara för den som ska använda toaletten utan även för personalen. Hygientoalett Maj minskar antalet lyft och kanske kan även den etiska stressen kring toalettbesöket minska. Det är även en utmaning för personalen att vara i en annan människas mest intima sfär.

I badrummet prövas allas kompetens och förmåga att göra det bästa för en annan människa. Det krävs spetskompetens och det vill jag och MDV vara en del av.

Så sammanfattningsvis – en toalett är mycket mer än bara en toalett – det är tronen i livets viktigaste rum.

Jag hissar: alla som arbetar i vården

Jag dissar: att bara för att man nått en viss ålder så har man inte alltid tillgång till smarta produkter

 

Susanne Rolfner Suvanto. Leg.sjuksköterska inriktning psykiatri. Specialist inom äldreområdet och psykisk ohälsa. Statlig utredare, Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg för äldre personer. Möjliggörare och praktiker vid Nationellt Kompetenscentrum Anhörig.